Amsterdam

Nu het zonnetje weer volop schijnt, de vogeltjes vrolijk fluiten en de krokussen in de bloei staan, fietsen we met veel plezier weer door de stad. Van Noord tot Zuid, van Oost tot West, we zijn volop bezig met het realiseren en coördineren van maatschappelijke studentprojecten. Afgelopen februari zijn we begonnen met 10 nieuwe projecten, waarvan veel projecten rondom het thema leefbaarheid. In deze Up!date gaan we dieper op dit thema en onze projecten in. 


Wil je juist nog even terugblikken op het afgelopen jaar? In ons impactjaarverslag lees je onze resultaten in het vorige studiejaar.


De klassen waar de lessen worden gegeven zijn ontzettend divers qua samenstelling, achtergrond en kennis. Sommige studenten identificeren zichzelf als queer, anderen hebben nog nooit van bijvoorbeeld interseksualiteit gehoord. Het is daarom extra belangrijk voor onze Young Professionals om de lessen zo inclusief en toegankelijk mogelijk te maken. 

Ook streven we bij Academie van de Stad naar een divers team gastdocenten, zodat er voor de studenten een veilige en herkenbare omgeving wordt gecreëerd om over deze thema's in gesprek te gaan. Een jonge gastdocent maakt meestal veel makkelijker peer-to-peer contact dan je eigen leraren, zeker als het om dit soort actuele onderwerpen gaat! Omdat de Young Professionals maar twee gastlessen per klas geven terwijl ze net een safe space hebben gecreëerd samen, is het idee voor Lang leve de Liefde de podcast ontstaan. Zo kunnen studenten alle informatie nog eens rustig terug luisteren, vragen opsturen of ervaringen horen van queer mensen zelf. 



Lang Leve de Liefde: de podcast 

Een primeur bij Lang Leve de Liefde: er staat een heuse podcast online! Onze Young Professionals Romy & Deva hebben voor dit project drie afleveringen gemaakt over liefde, relaties, seksualiteit, genderdiversiteit en nog veel meer. 

In het project Lang Leve de Liefde coördineert Academie van de Stad een team van Young Professionals die gastlessen geven op Amsterdamse mbo-scholen. Samen met de mbo-studenten gaan ze in gesprek over thema's zoals liefde, relaties, identiteit en seksualiteit. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van GGD Amsterdam, gebaseerd op het lesmateriaal Lang Leve de Liefde van SOA Aids Nederland. We werken nu al 8 jaar (!) met veel plezier samen met de GGD aan dit project.

Tijdens de lessen viel het Romy en Deva op hoeveel het Lang Leve de Liefde-programma teweeg brengt in de klas. Het gaat in deze lessen dan ook niet zozeer om het overbrengen van kennis, maar om het op gang brengen van een dialoog.  In les 1 gaan de Young Professionals in gesprek met de studenten over liefde en relaties, in les 2 wordt seksuele diversiteit behandeld. Romy en Deva merkten dat studenten het vaak onwijs interessant vinden om hier met hen én met elkaar over te sparren. Daarnaast hebben de Young Professionals zelf ook allerlei nieuwe opvattingen en invalshoeken leren kennen, ze leren er naar eigen zeggen minstens net zoveel van als de studenten zelf. 

Up!date


Team Amsterdam bestaat uit vijf enthousiaste projectcoördinatoren: Amy, Bob, Fien, Maya en Noortje. Samen vormen wij een jong, gemotiveerd en gezellig team. Met elkaar draaien we dit semester veel projecten waarin maatschappelijke uitdagingen worden onderzocht en opgelost. Denk bijvoorbeeld aan vraagstukken omtrent duurzaamheid, inclusie of participatie. Graag blijven we dit met elkaar doen in semester 1 van het aankomende studiejaar,  startend per september 2022. 

Dus heb je een idee, maar weet je nog niet goed wat voor project daarbij zou passen? Of geef je een vak waarbij je nog op zoek bent naar een leerzame praktijkervaring voor je studenten. Neem contact met ons op via fien@academievandestad.nl.


SPOTLIGHT PROJECT

voorjaar 2022


We doen dit voorjaar veel projecten rondom het thema leefbaarheid. Leefbaarheid in de stad is een onderwerp waar wij ons altijd voor in hebben gezet. Leefbaarheid gaat over de mate waarin een buurt, wijk, dorp of ander gebied aantrekkelijk en/of geschikt is om te wonen of werken. Door de snelle groei van steden in combinatie met het woningtekort, toenemende ongelijkheid en het klimaatvraagstuk, neemt de druk op steden toe. Door middel van onze projecten proberen wij de leefbaarheid in Amsterdam te vergroten. Twee onderdelen van leefbaarheid die wij dit semester terug zien komen zijn een schone woonomgeving en het stimuleren van sociale cohesie.


Schone woonomgeving

Een schone woonomgeving is belangrijk voor veel mensen omdat het bijdraagt aan een prettige, mooie en sociale leefervaring.  Een van de projecten waar wij ons inzetten voor een schone woonomgeving is het onderwijsproject ‘Schoon Akkoord’. In opdracht van woningcorporatie Rochdale, zetten 8 enthousiaste studenten van de minor Psychologie van de grote stad zich in voor een vraagstuk rondom het schoonhouden van twee complexen in Amsterdam Zuid en de Pijp. De studenten gaan langs de deuren om het met de bewoners te hebben over dit vraagstuk, met als hoofdvraag: Wat kan Rochdale doen om zoveel mogelijk mensen stimuleren om mee te doen met het schoonmaakprogramma?

Wat zij hier mee proberen te bereiken? Schonere complexen, een fijnere woonervaring en dus een verhoging van de leefbaarheid!


Stimuleren van sociale cohesie

Sociale cohesie gaat over de mate waarin mensen zich met elkaar verbonden voelen en hoe mensen met elkaar omgaan.  Maar wat is de beste manier om sociale cohesie te versterken? Dat is een vraag die in veel van onze projecten weer wordt gesteld. In het project 'Verenigd Nieuw-Zeeland’, in opdracht van Rochdale, gaan studenten aan de slag met dit vraagstuk. De studenten zullen onderzoek doen in een wooncomplex in Nieuw-West, waarin verschillende type bewoners (sociale huur, koop, vrije sector huur) langs elkaar heen leven. Hierdoor ontstaat er regelmatig frictie tussen bewoners. Studenten gaan het gesprek aan om uit te zoeken wat er speelt onder bewoners, wat de behoeften zijn en waarom er weinig tot geen sociale cohesie is. 


Neem contact op 

Andere projecten waar dit onderwerp in terugkomt zijn het onderwijsproject ‘Samen de Marathon’ in samenwerking met Stadsdeel Zuid en het Community Building project ‘Opaallaan’ in opdracht van Duwo. In beide projecten wordt een fijne woonomgeving gestimuleerd door het vergroten van de sociale cohesie. 

Ook komend semester hopen wij weer veel projecten te doen, die de mate van leefbaarheid in de stad kunnen vergroten. Mocht jij zelf nog een mooi vraagstuk hebben rondom leefbaarheid waar wij, samen met studenten, een mooi project van kunnen maken? Mail of bel dan vooral met Bob Merkx, via 06 2136 7636 of Bob@academievandestad.nl.

SPOTLIGHT PROJECT

Leefbaarheid





SPOTLIGHT THEMA

Gezicht achter de stad

Alumni van de Stad

Kansenongelijkheid, armoede en discriminatie. Het zijn ingrijpende, maar helaas reële thema’s in de levens van de leerlingen in de klas van Maxe de Rijk (28), docent op het Mundus College in Amsterdam Nieuw-West. De afgelopen drie jaar was Maxe de Rijk mentor van de eerste vmbo-kansklas van Nederland, wat volgens de docente een enorm succes was. De ervaringen van haar leerlingen schreef ze op in het boek: ‘Geen stress, we gaan het maken.’

In haar studententijd werkte Maxe voor Academie van de Stad in een community project in de Transvaalbuurt en als co-docent op het vmbo, ervaringen die haar inspireerden om het onderwijs te gaan.

In de eerste aflevering van onze nieuwe serie 'Alumni van de Stad' spreken we Maxe over haar visie op het onderwijs, haar nieuwe boek en over haar tijd bij Academie van de Stad. Hoe zorgen we voor meer gelijke kansen in het onderwijs? 

Benieuwd geworden? Bekijk het interview hieronder:


Ook benieuwd geworden naar de podcast? Check hier de afleveringen op Spotify en hier op Soundcloud

Heb jij ook een vraagstuk waarbij zulke creatieve, ondernemende Young Professionals jou of je collega’s een handje kunnen helpen? Academie van de Stad heeft een groot netwerk aan jonge mensen met ambitie, nieuwe ideeën en een flinke portie lef! Onze pool aan Young Professionals heeft allerlei verschillende opleidingen voltooid, uiteenlopende interessegebieden en vooral heel veel enthousiasme. Wil jij verkennen hoe wij hen voor jouw vraagstuk kunnen koppelen? 

Neem vooral contact op! Ook als je bij een onderwijsinstelling werkt is het interessant om het gesprek met ons te aan te gaan over hoe jouw studenten al tijdens hun studie maatschappelijke impact - en misschien wel zelf een podcast! - kunnen maken.




Nu het zonnetje weer volop schijnt, de vogeltjes vrolijk fluiten en de krokussen in de bloei staan, fietsen we met veel plezier weer door de stad. Van Noord tot Zuid, van Oost tot West, we zijn volop bezig met het realiseren en coördineren van maatschappelijke student projecten. Afgelopen februari zijn we begonnen met 10 nieuwe projecten, waarvan veel projecten rondom het thema leefbaarheid. In deze Up!date gaan we dieper op dit thema en onze projecten in. 


Wil je juist nog even terugblikken op het afgelopen jaar? In ons impactjaarverslag lees je onze resultaten in het vorige studiejaar.


Team Amsterdam bestaat uit vijf enthousiaste projectcoördinatoren: Amy, Bob, Fien, Maya en Noortje. Samen vormen wij een jong, gemotiveerd en gezellig team. Met elkaar draaien we dit semester veel projecten waarin maatschappelijke uitdagingen worden onderzocht en opgelost. Graag blijven we dit met elkaar doen in semester 1, startend per september 2022. 

Dus heb je een idee, maar weet je nog niet goed wat voor project daarbij zou passen? Of geef je een vak waarbij je nog op zoek bent naar een leerzame praktijkervaring voor je studenten.

Neem contact met ons op via fien@academievandestad.nl.


Up!date

SPOTLIGHT PROJECT

Gezicht achter de stad

Lang Leve de Liefde: de podcast

Een primeur bij Lang Leve de Liefde: er staat een heuse podcast online! Onze Young Professionals Romy & Deva hebben voor dit project drie afleveringen gemaakt over liefde, relaties, seksualiteit, genderdiversiteit en nog veel meer. 

In het project Lang leve de Liefde coördineert Academie van de Stad een team van Young Professionals die gastlessen geven op Amsterdamse mbo-scholen. Samen met de mbo-studenten gaan ze in gesprek over thema's zoals liefde, relaties, identiteit en seksualiteit. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van GGD Amsterdam, gebaseerd op het lesmateriaal Lang leve de Liefde van SOA Aids Nederland. We werken nu al 8 jaar (!) met veel plezier samen met de GGD aan dit project.

Tijdens de lessen viel het Romy en Deva op hoeveel het Lang Leve de Liefde-programma teweeg brengt in de klas. Het gaat in deze lessen dan ook niet zozeer om het overbrengen van kennis, maar om het op gang brengen van een dialoog.  In les 1 gaan de Young Professionals in gesprek met de studenten over liefde en relaties, in les 2 wordt seksuele diversiteit behandeld. Romy en Deva merkten dat studenten het vaak onwijs interessant vinden om hier met hen én met elkaar over te sparren. Daarnaast hebben de Young Professionals zelf ook allerlei nieuwe opvattingen en invalshoeken leren kennen, ze leren er naar eigen zeggen minstens net zoveel van als de studenten zelf. 

De klassen waar de lessen worden gegeven zijn ontzettend divers qua samenstelling, achtergrond en kennis. Sommige studenten identificeren zichzelf als queer, anderen hebben nog nooit van bijvoorbeeld interseksualiteit gehoord. Het is daarom extra belangrijk voor onze Young Professionals om de lessen zo inclusief en toegankelijk mogelijk te maken. 

Ook streven we bij Academie van de Stad naar een divers team gastdocenten, zodat er voor de studenten een veilige en herkenbare omgeving wordt gecreëerd om over deze thema's in gesprek te gaan. Een jonge gastdocent maakt meestal veel makkelijker peer-to-peer contact dan je eigen leraren, zeker als het om dit soort actuele onderwerpen gaat! Omdat de Young Professionals maar twee gastlessen per klas geven terwijl ze net een safe space hebben gecreëerd samen, is het idee voor Lang leve de Liefde de podcast ontstaan. Zo kunnen studenten alle informatie nog eens rustig terug luisteren, vragen opsturen of ervaringen horen van queer mensen zelf. 

Ook benieuwd geworden naar de podcast? Check hier de afleveringen op Spotify en hier op Soundcloud

Heb jij ook een vraagstuk waarbij zulke creatieve, ondernemende Young Professionals jou of je collega’s een handje kunnen helpen? Academie van de Stad heeft een groot netwerk aan jonge mensen met ambitie, nieuwe ideeën en een flinke portie lef! Onze pool aan Young Professionals heeft allerlei verschillende opleidingen voltooid, uiteenlopende interessegebieden en vooral heel veel enthousiasme. Wil jij verkennen hoe wij hen voor jouw vraagstuk kunnen koppelen? 

Neem vooral contact op! Ook als je bij een onderwijsinstelling werkt is het interessant om het gesprek met ons te aan te gaan over hoe jouw studenten al tijdens hun studie maatschappelijke impact - en misschien wel zelf een podcast! - kunnen maken.

SPOTLIGHT THEMA

voorjaar 2022

Kansenongelijkheid, armoede en discriminatie. Het zijn ingrijpende, maar helaas reële thema’s in de levens van de leerlingen in de klas van Maxe de Rijk (28), docent op het Mundus College in Nieuw-West. De afgelopen drie jaar was Maxe mentor van de eerste vmbo-kansklas van Nederland, volgens haar een enorm succes. De ervaringen van haar leerlingen schreef ze op in het boek: ‘Geen stress, we gaan het maken.’

In haar studententijd werkte Maxe voor Academie van de Stad in een project in de Transvaalbuurt en als co-docent op het vmbo, ervaringen die haar inspireerden om het onderwijs te gaan.

In de eerste aflevering van onze nieuwe serie 'Alumni van de Stad' spreken we Maxe over haar visie op het #onderwijs, haar nieuwe boek en over haar tijd bij Academie van de Stad. Hoe zorgen we voor meer gelijke kansen in het onderwijs? 

Benieuwd geworden? Bekijk het interview hieronder:

ALUMNI VAN DE STAD

Leefbaarheid


We doen dit voorjaar veel projecten rondom het thema leefbaarheid. Leefbaarheid in de stad is een onderwerp waar wij ons altijd voor in hebben gezet. Leefbaarheid gaat over de mate waarin een buurt, wijk, dorp of ander gebied aantrekkelijk en/of geschikt is om te wonen of werken. Door de snelle groei van steden in combinatie met het woningtekort, toenemende ongelijkheid en het klimaatvraagstuk, neemt de druk op steden toe. Door middel van onze projecten proberen wij de leefbaarheid in Amsterdam te vergroten. Twee onderdelen van leefbaarheid die wij dit semester terug zien komen zijn een schone woonomgeving en het stimuleren van sociale cohesie.


Schone woonomgeving

Een schone woonomgeving is belangrijk voor veel mensen omdat het bijdraagt aan een prettige, mooie en sociale leefervaring.  Een van de projecten waar wij ons inzetten voor een schone woonomgeving is het onderwijsproject ‘Schoon Akkoord’. In opdracht van woningcorporatie Rochdale, zetten 8 enthousiaste studenten van de minor Psychologie van de grote stad zich in voor een vraagstuk rondom het schoonhouden van twee complexen in Amsterdam Zuid en de Pijp. De studenten gaan langs de deuren om het met de bewoners te hebben over dit vraagstuk, met als hoofdvraag: Wat kan Rochdale doen om zoveel mogelijk mensen stimuleren om mee te doen met het schoonmaakprogramma?

Wat zij hier mee proberen te bereiken? Schonere complexen, een fijnere woonervaring en dus een verhoging van de leefbaarheid!


Stimuleren van sociale cohesie

Sociale cohesie gaat over de mate waarin mensen zich met elkaar verbonden voelen en hoe mensen met elkaar omgaan.  Maar wat is de beste manier om sociale cohesie te versterken? Dat is een vraag die in veel van onze projecten weer wordt gesteld. In het project 'Verenigd Nieuw-Zeeland’, in opdracht van Rochdale, gaan studenten aan de slag met dit vraagstuk. De studenten zullen onderzoek doen in een wooncomplex in Nieuw-West waarin verschillende type bewoners (sociale huur, koop, vrije sector huur) langs elkaar heen leven. Hierdoor ontstaat er regelmatig frictie tussen bewoners. Studenten gaan het gesprek aan om uit te zoeken wat er speelt onder bewoners, wat de behoeften zijn en waarom er weinig tot geen sociale cohesie is. 


Neem contact op 

Andere projecten waar dit onderwerp in terugkomt zijn het onderwijsproject ‘Samen de Marathon’ in samenwerking met Stadsdeel Zuid en het Community Building project ‘Opaallaan’ in opdracht van Duwo. In beide projecten wordt een fijne woonomgeving gestimuleerd door het vergroten van de sociale cohesie. 

Ook komend semester hopen wij weer veel projecten te doen, die de mate van leefbaarheid in de stad kunnen vergroten. Mocht jij zelf nog een mooi vraagstuk hebben rondom leefbaarheid waar wij, samen met studenten, een mooi project van kunnen maken? Mail of bel dan vooral met Bob Merkx, via 06 2136 7636 of Bob@academievandestad.nl.